Sophie Hæstrup Andersen, Overborgmester Københavns Kommune
Et mere menneskeligt København
​
Ligesom historien gennem tiden er blevet skrevet af mænd, til mænd og om mænd, er København mange steder ogsaÌŠ tegnet med et mandligt blik og af mandlige hænder. Som byens blot anden kvindelige overborgmester mener jeg, at det er tid til et skifte.
​
Hvis vi ser paÌŠ kunsten i København, skal jeg bare et par skridt ud ad dø- ren til mit kontor paÌŠ RaÌŠdhuset for at gaÌŠ forbi den ene mandlige buste efter den anden. Indimellem finder vi ogsaÌŠ et par fabeldyr. Det er samme billede, vi ser ude i byen. En tidligere optælling har vist, at ud af 101 navngivne statuer i København er der kun fem af kvinder. Der er endda flere af dyr.
​
Det er et problem. For kunsten i det offentlige rum har potentiale til at kunne give os saÌŠ meget. Det giver byen sjæl, faÌŠr os til at stoppe op, tænke og mærke efter. Derfor bør kunsten i det offentlige rum ogsaÌŠ repræsentere os alle, - uanset køn, alder, etnicitet og seksuel orientering.
​
Fornyeligt er “Zygote” blevet indviet paÌŠ Christmas Møllers Plads. Skulpturen er skabt af en af vor tids største kvindelige kunstnere, Sophia Kalkau, og sender med sine bløde organiske former og farver referencer til det lokalomraÌŠde, den staÌŠr i. Den er, ligesom udstillingen ”FEMALE GAZE” et startskud til, hvordan vi faÌŠr et mere kvindeligt blik i Københavns byrum.
​
Det er altsaÌŠ tid til et skifte. Ikke den slags skifte, hvor vores flotte gamle bygninger skal rives ned eller hvor monumenter eller statuer skal fjernes. Nej, det er tid til, at naÌŠr nye kvarterer og bydele udvikles og begynder at blomstre, saÌŠ skal vi finde og give plads til det feminine i byrummet og dets indretning.
​
Og husk nu... København er saÌŠ uendeligt meget mere end blot statuer af fortidens betydningsfulde mænd og deres heste. København er kende- tegnet af byrum, der er bygget til fællesskab, kærlighed og samtale. København har de seneste 20 aÌŠr bevæget sig mere i retning af en by, der tager udgangspunkt i den menneskelige skala. Det arbejde skal fortsætte - for det giver plads til flere cyklister, gaÌŠende, bænke, bedre tilgængelighed i byrummet, kollektiv trafik og mere bynatur. Det er efter min mening vigtigt for en by, der sætter tryghed og muligheder for alle slags køn og aldre forrest.
​